Vi opfinder bedre alternativer til det størst mulige antal rygere

Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at der vil være over en milliard rygere i 2025.1 Med så mange mennesker, der vælger at ryge, giver det mening at de skal have nogle mindre sundhedsskadelige alternativer til cigaretter.
people outside in group story block

En ansvarlig tilgang til folkesundhed

Vi investerer mennesker, ressourcer, tid og penge på at udvikle bedre alternativer til rygere. Vores innovations-pipeline indbefatter fire produktplatforme, der kan opfylde de voksne rygeres forskellige præferencer, og derved hjælpe dem til at foretage skiftet.

Når vi forfølger vores vision om produkter med mindre risiko, er vi også meget interesserede i at der bliver indført tiltag, der kan drive et skifte i stor skala så hurtigt som muligt. Vi kan kun opnå en signifikant sundhedsfordel når voksne rygere i stort tal skifter til de mindre sundhedsskadelige alternativer. Vi tror på at det rette mix af statslig lederskab og kommercielle initiativer dramatisk vil accelerere bestræbelserne på at reducere byrden på sundheden i forbindelse med rygning.

Problemet med forbrænding

Rygningens basale ritual er helt enkelt: Man tænder en cigaret og gennem et antal sug trækker man luft ind gennem cigaretten, indtil tobakken og papiret er brændt væk. Denne forbrænding producerer en kompleks blanding, som vi kalder røg. Cigaretrøg indeholder smagsstoffer fra tobaksblandingen, samt fra nikotinen, der findes naturligt i tobaksbladene. Det er disse elementer, som forbrugerne nyder, når de ryger. Men selvsamme forbrændingsproces producer også mere end 8000 kemikalier, hvoraf man har identificeret 1% som årsag eller potentiel årsag til ryger-relaterede sygdomme, som fx lungecancer, hjerte-kar-sygdomme, og lungeemfysem.

Gennem flere års forskning og udvikling har vi skabt en ny klasse af banebrydende produkter, der ikke er afhængige af forbrændingsprincippet og derfor heller ikke producerer røg. I stedet er vi kommet op med flere måder, hvorpå man kan producere velsmagende, nikotinholdige dampe, som forbrugeren kan inhalere, men som har signifikant lavere indhold af skadelige kemikalier end cigaretter.

Vores opvarmede tobaksprodukter er baseret på dette princip om opvarmning-uden-forbrænding, hvor tobakken varmes op til et niveau, hvor der lige nøjagtigt frigives nikotin og smag i form af damp. Vores produkter uden tobak anvender flydende nikotin udvundet fra tobaksblade, og producerer, hver især på forskellig måde, velsmagende nikotinholdige dampe. Alle disse banebrydende produkter er ikke uden risiko, men dog et bedre alternativ til cigaretter – men det bedste vil dog være at stoppe eller slet ikke begynde at ryge.

Nikotinens rolle

Nikotin er vanedannende og kan være meget giftigt, hvis det indtages eller absorberes i høje doser (udover de doser, der findes i rygning eller dampning), og kan øge en persons hjertefrekvens og blodtryk. I modsætning til hvad mange tror, er det ikke nikotinen der gør cigaretrygning farligt. Det er toksinerne og karcinogenerne i tobaksrøgen, der er de primære skyldige i forhold til ryger-relaterede sygdomme. Nikotin er en af grundene til at folk ryger, sammen med smagen og selve ritualet omkring det at ryge. For at rygere skal gå over til de mindre skadelige alternativer er det nødvendigt at disse produkter indeholder nikotin. Det er præcist derfor, at vi er fokuserede på at udvikle produkter, der producerer velsmagende, nikotinholdige dampe, dog med et langt lavere niveau af skadelige kemikalier end det, der findes i cigaretrøg.

Selvom disse produkter er bedre alternativer til rygning, er det altid bedst at holde op eller slet ikke begynde at ryge. Nogle mennesker – herunder gravide eller kvinder, der ammer og personer med hjertesygdomme, alvorligt forhøjet blodtryk, eller diabetes – bør slet ikke bruge produkter der indeholder nikotin. Mindreårige bør ikke bruge eller have adgang til tobak eller nikotinholdige produkter.

Der er efterspørgsel efter mindre skadelige alternativer

Voksne rygere verden over leder efter bedre alternativer til cigaretter, og har forskellige præferencer med hensyn til ritualer, smag og oplevelse.

Mange forbrugere kender til e-cigaretter, der har været på markedet i flere år nu. Den nuværende generation af disse produkter har oplevet stor succes, men tilfredsstiller dog ikke alle rygeres behov. Vi sælger allerede e-cigaretter, og vi investerer for at forbedre teknologien.

Vi har også stor forhåbning til opvarmede tobaksprodukter. Indenfor denne kategori, har vi indført tobaksopvarmningssystemet IQOS i hovedbyer rundt omkring i verden. Millioner af voksne rygere er allerede gået over til IQOS, og vi vil fortsætte med at lancere flere steder.

Ved at tilbyde en forskelligartet portefølje af potentielt mindre skadelige produkter, mener vi, at vi kan få et endnu større antal rygere til at skifte over hurtigere, og øge vores virksomheds tilstedeværelse i kategorien, og samtidig få en positiv indflydelse på folkesundheden.

1 Bilano V, Gilmour S, Moffiet T, d'Espaignet ET, Stevens GA, Commar A, Tuyl F, Hudson I, Shibuya K. (2015) Global trends and projections for tobacco use, 1990–2025: an analysis of smoking indicators from the WHO Comprehensive Information Systems for Tobacco Control. Lancet 385:966-76.

Del dette