Go to main content

 

KPMG-rapport: illegale sigaretten met 13% gestegen op één jaar tijd

BRUSSEL, 11 juni 2025 – Het tabaksbeleid in België faalt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van KPMG dat vandaag werd gepubliceerd. Het jaarlijkse rapport over “Illegale sigarettenconsumptie in Europa” toont aan dat hoewel de totale sigarettenconsumptie in Europa verder daalt op lange termijn, de illegale sigarettenmarkt snel terrein wint, vooral in landen met hoge accijnzen en erg restrictieve maatregelen voor de legale verkoop. België vormt hierop geen uitzondering. De stijging met 13% in namaak- en smokkelproducten bevestigt dat Belgische rokers steeds vaker goedkopere en beter toegankelijke alternatieven zoeken op de zwarte markt. Deze evolutie vormt niet alleen een bedreiging voor de legale handel, maar heeft ook ernstige gevolgen voor de staatskas, de criminaliteit en vooral voor de volksgezondheid. Philip Morris roept op tot een meer gebalanceerde regelgeving en doeltreffende handhaving om de oorzaken van de illegale sigarettenconsumptie aan te pakken.

1 op de 3 sigaretten in België is illegaal

Terwijl de legale verkoop blijft dalen, blijft het aandeel sigaretten dat via buitenlandse of illegale kanalen ons land binnenkomt stijgen. Het aantal legaal aangekochte sigaretten in het buitenland nam met 22% toe, tot 1,06 miljard sigaretten in 2024. Tegelijk steeg het volume van nagemaakte en gesmokkelde producten met 13%, tot 1,30 miljard sigaretten. In totaal groeiden de niet-domestieke instromen met 17%, goed voor 2,36 miljard sigaretten in 2024. Dit betekent dat bijna één op de drie in België gerookte sigaretten niet via de reguliere legale kanalen werd verkregen.

Opvallend is de sterke stijging van sigaretten afkomstig uit Oost- en Zuid-Europese landen. De instroom uit Bulgarije is sinds 2020 verdrievoudigd en bereikte 0,77 miljard sigaretten in 2024. Ook Luxemburg is uitgegroeid tot een belangrijke bron, met een stijging van 0,26 miljard naar 0,74 miljard sigaretten over vier jaar. Andere belangrijke bronnen zijn onder meer Turkije, duty-freeproducten en namaaksigaretten. Deze vijf hoofdbronnen zijn samen goed voor 80% van de totale instroom.

Frankrijk en Nederland doen het het slechtst. België volgt kort daarop

Het jaarlijkse KPMG-rapport toont aan dat markten met hogere belastingen en prijzen, zoals Frankrijk en Nederland, het zwaarst getroffen worden door illegale invoer en namaakproducten. Dit speelt in de kaart van criminele netwerken die ongereguleerde, onbelaste en vaak inferieure producten aanbieden tegen lage prijzen. Frankrijk, de grootste illegale sigarettenmarkt van Europa, kende in 2024 een consumptie van 18,7 miljard illegale sigaretten, goed voor 37,6% van de totale markt. In Nederland verdubbelde het aandeel van illegale sigaretten tot 17,9%, met een stijging van 10,2 procentpunt tegenover vorig jaar, de grootste stijging in Europa. België zit hen op de hielen, met een vergelijkbare aanpak van overbelasting en overregulering, en prijkt inmiddels in de top 10 van slechtst presterende Europese landen.

€544 miljoen aan verloren belastinginkomsten

KPMG schat dat de Belgische overheid in 2024 maar liefst €544 miljoen aan belastinginkomsten misliep door de handel in namaaksigaretten en smokkelwaar, en dat in een periode van zware budgettaire en economische druk. Dit enorme bedrag toont aan dat overdreven belastingverhogingen en strikte beperkingen in de legale markt consumenten wegduwen naar illegale alternatieven. Het bevestigt bovendien het averechtse effect van het huidige tabaksbeleid: het ondermijnt niet alleen de strijd tegen roken, maar bemoeilijkt ook de weg naar een rookvrije toekomst.

“Er is nood aan een fundamentele beleidswijziging. De legale verkoop mag dan wel afgenomen zijn, maar de illegale sigarettenhandel is scherp toegenomen. Wanneer bijna één op drie sigaretten uit illegale of buitenlandse bron komt, is het probleem enkel groter geworden. Deze trend ondermijnt de volksgezondheid, en bovendien zorgt ze voor grote belastingverliezen en versterkt ze de georganiseerde misdaad. Het strikte antirookbeleid in België is de voedingsbodem van deze bloeiende illegale handel. Hoog tijd dus voor een evenwichtiger en effectiever beleid dat het algemeen belang dient.” — Ellen Thewissen, Illicit Trade Prevention bij Philip Morris.

Voor meer informatie of interviewaanvragen, contacteer:

Ellen Boydens

+32 477 17 37 82

ellen.boydens@pmi.com 

*****************

OVER HET KPMG RAPPORT

Het rapport is een jaarlijkse studie van KPMG die de omvang en evolutie van de illegale sigarettenmarkt in Europa in kaart brengt. Dit jaar is de negentiende editie. Het rapport met gegevens uit 2024 werd uitgevoerd in opdracht van Philip Morris International. De studie bestrijkt de 27 lidstaten van de Europese Unie, samen met het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Moldavië, Noorwegen en Zwitserland.

OVER PHILIP MORRIS INTERNATIONAL: EEN WERELDSPELER VOOR EEN ROOKVRIJE TOEKOMST

Philip Morris International is een toonaangevend internationaal consumptiegoederenbedrijf dat actief werkt aan een rookvrije toekomst en zijn portfolio op lange termijn wil uitbreiden naar producten buiten de tabaks- en nicotinesector. Het huidige aanbod bestaat voornamelijk uit sigaretten en rookvrije producten zoals heat-not-burn, nicotinezakjes en e-vapor-producten. Op 31 december 2024 waren de rookvrije producten van PMI verkrijgbaar in 95 markten en werden ze gebruikt door naar schatting 38,6 miljoen volwassenen wereldwijd. Rookvrije producten waren goed voor 42% van PMI’s totale netto-omzet in het eerste kwartaal van 2025.

Sinds 2008 heeft PMI meer dan $14 miljard geïnvesteerd in de ontwikkeling, wetenschappelijke onderbouwing en commercialisering van innovatieve rookvrije producten voor volwassenen die anders zouden blijven roken, met als doel het volledig stopzetten van de verkoop van sigaretten. Deze inspanningen omvatten onder andere de uitbouw van wetenschappelijke onderzoeksfaciliteiten, zowel preklinisch als klinisch en gedragsmatig onderzoek, alsook post-marketstudies. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft op basis van deze wetenschappelijke onderbouwing toestemming gegeven voor de verkoop van Swedish Match’s General snus en ZYN nicotinezakjes, evenals van versies van PMI’s IQOS-apparaten – als eerste ooit in hun categorie. Sommige IQOS-producten en General snus verkregen ook het statuut van “Modified Risk Tobacco Product” van de FDA.

Met deze sterke basis en expertise in life sciences wil PMI op termijn ook uitbreiden naar de welzijns- en gezondheidssector en bijdragen aan een betere levenskwaliteit via geïntegreerde gezondheidsoplossingen.

Meer info via: www.pmi.com en www.pmiscience.com