Propisi

Dobro poznati rizici povezani sa pušenjem naveli su regulatorna tela da nametnu više ograničenja i veće akcize na cigarete nego na bilo koji drugi proizvod široke potrošnje, istovremeno omogućavajući da cigarete i dalje budu dostupne odraslim potrošačima.
market-pages-light-regulation-article

Razuman pristup

Dobro poznati rizici povezani sa pušenjem naveli su regulatorna tela da nametnu više ograničenja i veće akcize na cigarete nego na bilo koji drugi proizvod široke potrošnje, istovremeno omogućavajući da cigarete i dalje budu dostupne odraslim potrošačima. Apsolutno nema sumnje u to da duvanski proizvodi treba da budu podložni striktnim pravilima i zakonima, i njihovoj primeni. Dosadašnja poslovna praksa pokazuje da mi u svakom pogledu poštujemo autoritet i lidersku ulogu države u zaštiti javnog zdravlja.

U nekim trenucima smo se oštro protivili određenim propisima, kao što su oni kojima se zabranjuje brendiranje na paklicama cigareta, čime se potrošačima nameće da moraju da prave izbor između proizvoda koji izgledaju skoro identično. I dalje verujemo da jednoobrazne paklice  neprikladno tretiraju odrasle pušače kao nesposobne da donesu sopstvenu odluku. Takođe, ne slažemo se da zabrana cigareta ima smisla kako za pušače, tako i za društvo uopšte.

S obzirom na to da su već postavljena sveobuhvatna pravila kako bi se regulisao skoro svaki aspekt duvanske industrije, dolazimo do važnog pitanja: koji je plan da se odgovori i na potrebe više od jedne milijarde ljudi koji i dalje puše?

Odgovor je, po našem mišljenju, u inovaciji – u proizvodima i u propisima. Dok radimo na stvaranju budućnosti bez duvanskog dima, naši prioriteti se menjaju. Tehnologija koju smo i mi i drugi razvili omogućava da se tržište nikotinskih i duvanskih proizvoda usmeri ka budućnosti u kojoj su cigarete zamenjene manje štetnim, a opet zadovoljavajućim alternativama bez duvanskog dima. U ovom kontekstu, razumni propisi za bezdimne duvanske proizvode, bazirani na proceni rizika, u kombinaciji sa daljim ograničenjima u pogledu cigareta, mogu da pomognu da se pristupi rešavanju problema štetnosti izazvane pušenjem efikasnije – i brže – nego pakovanjima i drugim, tradicionalnim, zakonodavnim merama.

Da budemo jasni, propisi treba da nastave da odvraćaju ljude od toga da počnu da puše, kao i da ohrabre prestanak pušenja. Ali je jednako jasno da će milioni muškaraca i žena nastaviti da puše i da treba da imaju priliku da pređu na bolje alternative.

 

Share this page