16-07-27_pmi_day-3-6935
WETENSCHAP EN INNOVATIE

Nieuwe producten voor roker

Ontwikkelen van potentieel minder schadelijke alternatieven voor sigaretten

De rook van een sigaret bevat nicotine, een natuurlijk bestanddeel van tabak – en schadelijke chemicaliën. Deze toxines – en dus niet de nicotine – zijn de voornaamste oorzaak van aan roken gerelateerde ziektes. Daarom ontwikkelen wij alternatieve producten voor sigaretten die wél nicotine bevatten en aan de smaakbehoefte van de volwassen roker voldoet, maar die dus geen rook voortbrengen.

Daarbij focussen we ons op twee manieren om de verbranding (ontbranding) van tabak te elimineren. De eerste is het zodanig verwarmen van tabak dat er wel een smaakvolle, nicotine houdende damp vrijkomt, maar dan met significant lagere niveaus aan schadelijke bestanddelen. De tweede manier is het produceren van een nicotine houdende damp zónder het gebruik van tabak.

Holding an iQOS

Verwarmde tabaksproducten

Na uitgebreid onderzoek is het ons gelukt om twee revolutionaire producten te ontwikkelen: IQOS en TEEPS (TEEPS zijn niet verkrijgbaar in Nederland). Bij beide wordt tabak verwarmd maar op een andere, unieke wijze. 

IQOS is een elektronisch apparaatje waarin speciaal geprepareerd tabak wordt verwarmd tot onder de 350°C, zonder verbranding, vuur, as of rook. Dit leidt tot een smaakvolle nicotine houdende damp, waarbij de echte smaak van tabak vrijkomt. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, wordt het gehalte aan schadelijke stoffen aanzienlijk verminderd ten opzichte van sigarettenrook. Dit maakt IQOS een rookloos product dat voor volwassen rokers zeer aantrekkelijk is, en waarop al miljoenen mensen zijn overgestapt. 

Het verwarmingssysteem werkt met drie componenten: een Tabakstick (HEETS of HeatSticks genoemd), een IQOS-houder (Holder) en een lader (Charger). De consument plaatst de Tabakstick in de houder, die deze via het verwarmingselement verwarmd. De consument hijst vervolgens aan de Tabakstick. Na gebruik verwijdert de consument de stick uit de houder en gooit deze veilig bij het afval weg. Indien nodig, kan de consument de houder opnieuw opladen door hem in de lader te plaatsen.

Op een vergelijkbare manier als bij IQOS wordt ook bij TEEPS de tabak verwarmd om de volle tabak smaak vrij te laten komen. TEEPS gebruikt echter een andere warmtebron om de tabakssmaak en nicotine uit tabaksbladeren vrij te laten komen; TEEPS wordt door koolstof verwarmd, voelt het zelfde aan als een sigaret en ziet er ook zo uit – zonder er één te zijn. De warmtebron van koolstof aan het einde van TEEPS moet worden aangestoken. De warmte wordt dan overgebracht naar een uniek verwerkte tabaksplug. De consument hijst aan de TEEPS en inhaleert op die manier een smaakvolle nicotine houdende damp binnen. Het gepatenteerde ontwerp van TEEPS voorkomt dat de tabak verbrandt.

16-07-27_pmi_day-3-5918

Producten zonder tabak

We ontwikkelen ook twee productplatforms die nicotine, maar geen tabak bevatten. Beide gebruiken nicotine, die uit tabaksbladeren wordt gewonnen. Deze producten zonder tabak produceren beide een nicotine houdende damp, maar op geheel verschillende wijze.

Bij het ene productplatform wordt een vloeistof met nicotine en aroma’s elektronisch verwarmd. Zo ontstaat een zogenaamde E- Vapor (damp). Dit platform bevat elektronische sigaretten zoals Nicocig en Vivid, beschikbaar in Groot-Brittannië, en Solaris, beschikbaar in Spanje en Israël. Ook MESH behoort tot de nieuwste generatie Vape producten. Deze producten zijn nog niet verkrijgbaar in Nederland.

De MESH-verhittingstechnologie maakt gebruik van een metalen 'mesh' met kleine gaatjes. Deze wordt gebruikt om een gevulde, voorverpakte vloeistofcartridge met nicotine en aroma’s te verwarmen en produceert zo een damp. MESH werkt op basis van het principe van verhitting door ademhaling én is uitgerust met een detectiesysteem die de consistentie en kwaliteit van de damp waarborgt. Met deze verbeteringen spelen we in op de huidige zorgen bij volwassen ‘vapors’ rondom zaken als kwaliteit, veiligheid en consistentie. In november 2016 introduceerden we in steden in het VK een test rondom MESH, gekoppeld aan vier nieuwe, unieke aroma’s.

Het andere productplatform berust op een technologie die we in 2011 hebben aangekocht. De producten in deze categorie roepen het gevoel en het ritueel rondom roken op, maar dan zonder tabak en zonder verbranding. Anders dan een elektronische sigaret genereert STEEM een nicotine houdende damp in de vorm van een nicotinezuur. Wanneer de consument aan het mondstuk hijst, wordt er een chemische reactie in gang gezet tussen nicotine en een zwak organisch zuur waardoor een damp ontstaat die nicotine bevat. We verwachten in 2018 in meerdere steden een test rond STEEM te starten.

Deel dit verhaal