Ρυθμιστικό Πλαίσιο

Οι γνωστοί κίνδυνοι του καπνίσματος οδήγησαν τις ρυθμιστικές αρχές στην επιβολή περισσότερων περιορισμών και υψηλότερων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο τσιγάρο από οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό προϊόν ενώ επιτρέπουν τη διάθεση των τσιγάρων στους ενήλικες. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι τα προϊόντα καπνού πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς.
regulation banner

Προσέγγιση Κοινής Λογικής

Οι γνωστοί κίνδυνοι του καπνίσματος οδήγησαν τις ρυθμιστικές αρχές στην επιβολή περισσότερων περιορισμών και υψηλότερων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο τσιγάρο από οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό προϊόν ενώ επιτρέπουν τη διάθεση των τσιγάρων στους ενήλικες. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι τα προϊόντα καπνού πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς. H ιστορία δείχνει ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και τον κυρίαρχο ρόλο τους στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Κατά περιόδους, έχουμε διατυπώσει έντονες αντιρρήσεις για κάποιες ρυθμίσεις, όπως εκείνες που αφαιρούν τις μάρκες από τα πακέτα τσιγάρων μας, αναγκάζοντάς έτσι τους καταναλωτές να επιλέξουν ανάμεσα σε προϊόντα που μοιάζουν σχεδόν πανομοιότυπα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ομοιόμορφη συσκευασία αντιμετωπίζει τους ενήλικους καπνιστές ως ανίκανους να λάβουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. Και δεν συμφωνούμε ότι η απαγόρευση του τσιγάρου έχει νόημα για τους καπνιστές ή για την κοινωνία γενικότερα.

Με σαφείς απαιτήσεις για τον έλεγχο σχεδόν κάθε πτυχής του κλάδου του τσιγάρου, τίθεται το εξής ερώτημα: ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των αναγκών περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων που εξακολουθούν να καπνίζουν;

Η απάντηση, κατά την άποψή μας, είναι η καινοτομία − σε προϊόντα και πολιτικές. Καθώς εργαζόμαστε για να σχεδιάσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου, οι προτεραιότητές μας αλλάζουν. Η τεχνολογία που εμείς και άλλοι έχουμε αναπτύξει, καθιστά δυνατή τη μετατόπιση της αγοράς του καπνού και της νικοτίνης προς ένα μέλλον στο οποίο το τσιγάρο αντικαθίσταται από λιγότερο επιβλαβή, αλλά εξίσου απολαυστικά εναλλακτικά προϊόντα χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Ως εκ τούτου, ένα λογικό ρυθμιστικό πλαίσιο με βάση τον μειωμένο κίνδυνο των προϊόντων που δεν παράγουν καπνό, σε συνδυασμό με περαιτέρω περιορισμούς στο τσιγάρο, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικότερα − και ταχύτερα − στην αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος απ΄ ό,τι η ομοιόμορφη συσκευασία και άλλα παραδοσιακά ρυθμιστικά μέτρα.

Για να είμαστε σαφείς, οι κανονισμοί πρέπει να συνεχίσουν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να αρχίσουν να καπνίζουν και να ενθαρρύνουν τη διακοπή του καπνίσματος. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι εκατομμύρια ανδρών και γυναικών θα συνεχίσουν να καπνίζουν και θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές.

 

Share this