Μια προσέγγιση κοινής λογικής για τη δημόσια υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές.1 Με τόσους πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν να καπνίζουν, είναι λογικό ότι θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους εναλλακτικές λύσεις λιγότερο επιβλαβείς από το τσιγάρο.

Επενδύουμε σε ανθρώπους, πόρους, χρόνο και χρήμα για να αναπτύξουμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τους καπνιστές. Η γραμμή καινοτομίας μας περιλαμβάνει τέσσερις πλατφόρμες προϊόντων που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ποικίλες προτιμήσεις των ενηλίκων καπνιστών και συνεπώς να τους βοηθήσουν να στραφούν σε αυτές.

Για να επιτύχουμε το όραμά μας για προϊόντα μειωμένου κινδύνου, θα θέλαμε επίσης να δούμε την εφαρμογή μέτρων που οδηγούν σε μια μεγάλης κλίμακας στροφή προς αυτά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μπορούμε να επιτύχουμε ένα σημαντικό όφελος για τη δημόσια υγεία μόνον όταν ένας μεγάλος αριθμός ενήλικων καπνιστών μεταβεί σε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι ο σωστός συνδυασμός αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης και εμπορικής πρωτοβουλίας θα επιταχύνει δραστικά τις προσπάθειες για τη μείωση της επιβάρυνσης της υγείας εξαιτίας του καπνίσματος.

Το Πρόβλημα της Καύσης

Το βασικό τελετουργικό του καπνίσματος είναι απλό: ένας καπνιστής ανάβει ένα τσιγάρο και ρουφάει αέρα μέσα από αυτό για έναν ορισμένο αριθμό ρουφηξιών, μέχρι να καεί πλήρως ο καπνός [πρώτη ύλη] και το χαρτί. Αυτή η καύση παράγει ένα πολύπλοκο μείγμα που ονομάζουμε καπνό [παράγωγο της καύσης]. Ο καπνός που βγαίνει από το τσιγάρο περιέχει γεύσεις από το χαρμάνι του καπνού, καθώς και νικοτίνη που υπάρχει φυσικά στα φύλλα του καπνού. Αυτά είναι τα στοιχεία που απολαμβάνουν οι καταναλωτές καθώς καπνίζουν. Ωστόσο, η ίδια διαδικασία καύσης παράγει πάνω από 8.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων περίπου το 1% έχει αναγνωριστεί ως αιτία ή πιθανή αιτία ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το εμφύσημα.

Μέσα από χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, δημιουργήσαμε μια νέα κατηγορία πρωτοποριακών προϊόντων που δεν βασίζονται στη διαδικασία της καύσης και κατά συνέπεια δεν παράγουν καπνό. Εναλλακτικά, βρήκαμε αρκετούς τρόπους για να παράγουμε ένα γευστικό ατμό με νικοτίνη που ο καταναλωτής μπορεί να εισπνεύσει, αλλά που έχει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών σε σχέση με το τσιγάρο.

Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού μας βασίζονται στην αρχή της θέρμανσης και όχι καύσης, όπου ο καπνός θερμαίνεται ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε να απελευθερώσει τη νικοτίνη και τα αρώματά του σε έναν ατμό. Τα προϊόντα μας που δεν περιέχουν καπνό χρησιμοποιούν υγρή νικοτίνη που προέρχεται από φύλλα καπνού, καθένα από τα οποία παράγει αρωματικό ατμό που περιέχει νικοτίνη με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Παρόλο που ο κίνδυνος δεν εκμηδενίζεται, όλα αυτά τα πρωτοποριακά προϊόντα αποτελούν μια καλύτερη εναλλακτική λύση από το κάπνισμα − αλλά η καλύτερη επιλογή είναι να σταματήσετε ή να μην αρχίσετε ποτέ να καπνίζετε.

Ο Ρόλος της Νικοτίνης

Η νικοτίνη είναι εθιστική και μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξική όταν λαμβάνεται ή απορροφάται σε υψηλές δόσεις (πολύ υψηλότερες από αυτές που βρίσκονται κατά το κάπνισμα ή το άτμισμα) και μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου. Δεν είναι, όμως, η νικοτίνη που κάνει το τσιγάρο βλαβερό, αντίθετα με τη διαδεδομένη αυτή πεποίθηση.  Οι τοξίνες και οι καρκινογόνοι παράγοντες στον καπνό που παράγεται είναι οι κύριες αιτίες των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η νικοτίνη είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι καπνίζουν, σε συνδυασμό με τη γεύση και το τελετουργικό. Προκειμένου οι καπνιστές να στραφούν σε λιγότερο επιβλαβή εναλλακτικά προϊόντα, αυτά θα πρέπει να περιέχουν νικοτίνη. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που εστιάζουμε στην ανάπτυξη προϊόντων που προσφέρουν γευστικό αρωματικό ατμό που περιέχει νικοτίνη - αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου.

Ενώ αυτά τα προϊόντα αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές από το κάπνισμα, η καλύτερη επιλογή για την υγεία είναι να σταματήσετε ή να μην ξεκινήσετε ποτέ το κάπνισμα. Ορισμένα άτομα − συμπεριλαμβανομένων των εγκύων ή γυναικών που θηλάζουν και των ατόμων με καρδιακές παθήσεις, σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη − δεν πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη. Οι ανήλικοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ή να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα που περιέχουν καπνό ή νικοτίνη.

Ζήτηση για Λιγότερο Επιβλαβείς Εναλλακτικές

Οι ενήλικοι καπνιστές σε όλο τον κόσμο αναζητούν καλύτερα εναλλακτικά προϊόντα από το τσιγάρο, με διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά το τελετουργικό, τη γεύση και την εμπειρία.

Πολλοί καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αφού κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά.  Παρόλο που η σημερινή γενιά αυτών των προϊόντων δεν ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των καπνιστών, έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία. Πουλάμε ήδη ηλεκτρονικά τσιγάρα και επενδύουμε στη βελτίωση της τεχνολογίας τους.

Το μέλλον, επίσης, των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού είναι πολλά υποσχόμενο. Σε αυτήν την κατηγορία, λανσάραμε το σύστημα θέρμανσης καπνού IQOS σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια ενηλίκων καπνιστών έχουν στραφεί στο IQOS, και θα συνεχίσουμε το λανσάρισμά του και σε άλλες χώρες.

Προσφέροντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δυνητικά λιγότερο επιβλαβών προϊόντων, πιστεύουμε ότι μπορούμε να στρέψουμε περισσότερους καπνιστές προς αυτά ταχύτερα και να ισχυροποιήσουμε την παρουσία της εταιρείας μας σε αυτήν κατηγορία, επιτυγχάνοντας παράλληλα θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

1 Bilano V, Gilmour S, Moffiet T, d’Espaignet ET, Stevens GA, Commar A, Tuyl F, Hudson I, Shibuya K. (2015) Global trends and projections for tobacco use, 1990–2025: an analysis of smoking indicators from the WHO Comprehensive Information Systems for Tobacco Control. Lancet 385:966-76.

Share this