STEEM_banner
WETENSCHAP EN INNOVATIE

Alternatieven ontwikkelen

Een realistische benadering van de volksgezondheid

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er in 2025 meer dan een miljard rokers zijn.1 Met zoveel mensen die blijven roken is het belangrijk om alternatieven die minder schadelijk zijn beschikbaar te maken.

We investeren in medewerkers, tijd en geld om betere alternatieven voor rokers te ontwikkelen. Zo bestaat ons innovatieve portfolio uit vier productplatforms die tegemoet komen aan de uiteenlopende behoeften van de volwassen roker.

In lijn met onze visie voor ‘reduced-risk products’(*) pleiten wij voor maatregelen die het overstappen van volwassen rokers stimuleert. We kunnen alleen aanzienlijke gezondheidswinst boeken wanneer een groot aantal rokers overstapt op minder schadelijke alternatieven. Daarbij vertrouwen we erop dat de juiste mix van overheidsbeleid en commercieel initiatief leidt tot versnelde inspanningen om de nadelige gevolgen van roken op de volksgezondheid te verminderen.

scientist doing tests

Het probleem van verbranding

Het basisritueel rondom roken is eenvoudig: een roker steekt een sigaret op en inhaleert tot de tabak en het papier volledig opgebrand zijn. Bij dit verbrandingsproces ontstaat een complexe mix die we rook noemen. Sigarettenrook bevat aroma’s van tabak, maar ook nicotine; een stof die van nature voorkomt in tabaksbladeren. Het zijn die elementen waar de roker naar opzoek is. Tijdens datzelfde proces komen echter meer dan 6.000 chemische stoffen vrij. Daarvan is ongeveer 1% geïdentificeerd als (mogelijke) veroorzaker van aan roken gerelateerde ziektes, waaronder longkanker, hartaandoeningen en emfyseem.

Na jarenlang onderzoek hebben we een nieuwe productcategorie ontwikkeld die niet is gebaseerd op het principe van verbranding en waardoor dus ook geen rook wordt geproduceerd. In plaats daarvan hebben we verschillende manieren gevonden om een nicotinehoudende damp te genereren: geschikt voor inhalatie, maar met een significant lager gehalte aan schadelijke bestanddelen in vergelijking met sigarettenrook.

Onze ‘heat-not-burn’ tabaksproducten zijn gebaseerd op het principe van ‘verwarmen, niet verbranden’; de tabak wordt precies hoog genoeg verwarmd om de nicotine en aroma’s te laten vrijkomen in een damp. Daarnaast maken onze producten zonder tabak gebruik van vloeibare nicotine, getrokken uit tabaksbladeren. Elk product genereert een nicotinehoudende damp op een volledig andere manier. Alhoewel niet risicovrij, is elk van deze innovatieve producten een beter alternatief dan doorroken. Let wel: het allerbeste is te stoppen of niet met roken te beginnen. 

De rol van nicotine

Nicotine is verslavend en kan zeer giftig zijn als het wordt ingenomen of geabsorbeerd in een hoge dosis (hoger dan tijdens roken of bij dampen); de hartslag en bloeddruk kunnen stijgen. Toch is het – in tegenstelling tot wat door velen wordt aangenomen – niet in de eerste plaats de nicotine die het roken van sigaretten schadelijk maakt, maar de toxinen en kankerverwekkende stoffen in tabaksrook. Dit zijn de voornaamste veroorzakers van aan roken gerelateerde ziektes. Nicotine is, naast de smaak en het rookritueel, een van de redenen dat mensen roken. Om rokers over te laten stappen op minder schadelijke alternatieven, zullen deze producten dus nicotine moeten bevatten. Juist daarom leggen we er de nadruk op om producten te ontwikkelen die een nicotinehoudende damp bevatten, maar tegelijkertijd veel lagere niveaus aan schadelijke bestanddelen bevatten dan sigarettenrook.

Ondanks dat deze producten een beter alternatief zijn ten opzichte van doorroken is het beste voor de gezondheid om te stoppen of om niet te beginnen met roken. Bepaalde groepen mensen – waaronder zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een hartaandoening, hoge bloeddruk of diabetes – zouden geen producten met nicotine moeten gebruiken. Ook zouden minderjarigen geen producten moeten kunnen kopen die tabak of nicotine bevatten.

group of scientists

Vraag naar minder schadelijke alternatieven

Wereldwijd zoeken volwassen rokers naar betere alternatieven voor sigaretten, met verschillende voorkeuren qua ritueel, smaak en beleving. 

Veel consumenten zijn al bekend met de elektronisch sigaret die al een aantal jaar op de markt is. Ondanks het feit dat dit product niet voldoet aan de behoefte van alle volwassen rokers, zijn ze redelijk succesvol. Ook wij verkopen elektronische sigaretten en investeren daarnaast in het verbeteren van de technologie. 

Door een divers portfolio met potentieel minder schadelijke producten aan te bieden, zijn we ervan overtuigd dat we meer volwassen rokers nog sneller kunnen laten overstappen en een positieve impact kunnen hebben op de volksgezondheid.

1 Bilano V, Gilmour S, Moffiet T, d'Espaignet ET, Stevens GA, Commar A, Tuyl F, Hudson I, Shibuya K. (2015) Global trends and projections for tobacco use, 1990–2025: an analysis of smoking indicators from the WHO Comprehensive Information Systems for Tobacco Control. Lancet 385:966-76.

Deel dit verhaal