Impactul economic al Philip Morris în România în 2020

Construim o Românie fără fum.

Philip Morris Romania factory thumbnail

În 1993, Philip Morris International (PMI) a înființat o filială locală, iar în 1997 a demarat construcția unei fabrici în Otopeni. Construcția a fost finalizată în anul 2000.

În prezent, în România, Philip Morris International operează prin două entități: Philip Morris Trading, divizia comercială, și Philip Morris România, divizia de producție.

Impactul economic al celor două entități a fost analizat, la nivelul perioadei 2016-2020, în studiul „Impactul economic al Philip Morris International în România – Contribuția Philip Morris International la crearea de valoare și dezvoltarea durabilă în România”, realizat de Strategic Thinking Group*. 

În 2020

România împărtășește viziunea unui viitor fără fum

Viziunea PMI este de a construi un viitor fără fum și de a înlocui țigările cu produse fără fum  care – deși nu sunt lipsite de riscuri – sunt o alegere mult mai bună decât continuarea fumatului.

PMI a investit, începând din 2017, peste 600 milioane USD în transformarea fabricii din Otopeni într-un centru de producție a consumabilelor pentru IQOS și alte produse fără fum. Din această sumă, aproape 100 de milioane de dolari au fost investiți în 2021.

În Europa există doar 3 astfel de fabrici PMI, dintre cele 8 din întreaga lume care produc consumabile pentru produsele fără fum dezvoltate de companie.

Primele rezerve din tutun pentru IQOS, Heat Sticks™, au fost produse în fabrica din Otopeni în anul 2017 pentru piața japoneză. 

În prezent, fabrica produce rezerve din tutun HEETS™ pentru dispozitivele IQOS, Fiit pentru dispozitivul lil SOLID 2.0 și TEREA pentru IQOS ILUMA, ultima generație a dispozitivului IQOS. Rezervele din tutun produse în fabrica Philip Morris România din Otopeni sunt comercializate pe piața din România (cu excepția TEREA) și exportate în peste 50 de piețe de pe 5 continente.

În 2020, exporturile din România de bunuri din categoria „Alte tutunuri și înlocuitori de tutun” s-au ridicat la 669 de milioane de euro, conform INS**. Acestea constau în principal din produse din tutun încălzit. În ultimii ani, produsele din tutun încălzit au avut o contribuție semnificativă la reducerea deficitului comercial al României. Această categorie de produse se situează printre primele 5 produse agro-alimentare exportate din România, depășind în 2020 valoarea exporturilor de semințe de floarea soarelui în contextul în care România este cel mai mare producător de semințe de floarea soarelui din UE). 

În perioada 2022-2023, PMI va mai investi peste 100 de milioane de dolari și va continua să dezvolte capacitățile de fabricare a produselor fără fum pentru piața internă și externă, cât și pentru a avea un impact redus asupra mediului.

Impactul investițiilor Philip Morris din România asupra dezvoltării socio-economice a României în perioada 2016-2020***

Capitalul economic

Valoarea directă generată de PMI în economia României

PMI este un contribuabil important la bugetul de stat

PMI este un contribuabil important la bugetul de stat

PMI este un contribuabil important la bugetul de stat

Capitalul social

Angajații PMI în România (2016-2021)

Angajații PMI în România (2016-2021)

Certificări

Angajații PMI în România (2016-2021)

CONCLUZIE

Capitalul cognitiv

Formarea angajaților

Stagii de pregătire

Capitalul de mediu

2024

Utilizarea energiilor regenerabile

Zero deșeuri la groapa de gunoi

Utilizarea sustenabilă a apei

* Datele provin de la Institutul Național de Statistică. Impactul economic este determinat prin utilizarea metodologiei efectelor de multiplicare a intrărilor-ieșirilor, dezvoltată de Wassily Leontief în anii 1930. Datele utilizate în cadrul analizei au fost obținute de la PMI și din diferite surse publice (Ministerul Finanțelor din România, Eurostat, Institutul Național de Statistică, Banca Națională a României, rapoarte ale companiei, diferite publicații).

** Grupa de produse NC 24.03 – Alte tutunuri și înlocuitori de tutun, prelucrate; tutunuri omogenizate sau reconstituite; extracte și esențe de tutun.

***Toate cifrele prezentate (cu excepția celor unde este altfel menționat) se referă la anul 2020.

Distribuie