Rolul nicotinei

31 Dec 2017 · 3 min read

Arderea tutunului și substanțele produse în urma acesteia, nu nicotina, fac ca fumul de țigară să fie atât de dăunător. Este vorba de substanțele chimice care se formează în timpul procesului de ardere.

Tobacco leaf close-up

Mulți oameni presupun că nicotina este cea care face fumatul țigărilor un obicei periculos. În realitate, lucrurile stau diferit. Alte substanțe din fum, precum benzo(a)pirenul, nitrozaminele specifice tutunului și benzenul sunt cauzele principale ale bolilor asociate fumatului.

Ce este nicotina?

01:00

Nicotine tobacco leaf zoomed
Nicotina
...substanțele toxice și cele cancerigene din fumul generat de produsele din tutun care ard – nu nicotina – sunt cauza principală a bolilor și deceselor.


 

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire din Marea Britanie (NICE)*

* Îndrumări NICE privind sănătatea publică: Abordări de reducere a toxicității tutunului în ceea ce privește fumatul (2013)

Care este rolul nicotinei în alternativele fără fum?

Nicotina dă dependență și rămâne unul dintre motivele pentru care oamenii fumează, alături de gust și ritualul în sine. Pentru ca fumătorii să renunțe la țigări în favoarea alternativelor fără fum, aceste produse trebuie să conțină nicotină.

Acesta este motivul pentru care ne-am concentrat pe dezvoltarea produselor care oferă un aerosol care conține nicotină. Acestea produc niveluri mult mai scăzute de substanțe nocive în comparație cu fumul de țigară.

Asta înseamnă că aceste produse sunt sigure? Nu. Ceea ce spunem este că aceste produse sunt alternative mai bune la fumat. Cea mai bună opțiune pentru sănătate este să nu te apuci de fumat sau, după caz, să renunți la fumat.

Este nicotina lipsită de riscuri?

Nu. Deși nicotina creează dependență, nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului. Nicotina poate crește ritmul cardiac sau tensiunea și devine extrem de toxică când este ingerată sau absorbită în doze mari (mai mari decât concentrația în care se regăsește în produsele de fumat sau vapat).

Femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele cu boli cardiace, hipertensiune arterială severă , sau diabet, nu ar trebui să utilizeze produse care conțin nicotină. Tinerii nu ar trebui să utilizeze sau să aibă acces la produse care conțin tutun sau nicotină.

 


Distribuie acest articol