O nouă abordare pentru a grăbi progresul

3 minute
Faptele, colaborarea și mințile deschise pot rezolva una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă societatea.
jacek_olczak

Un text de

Jacek Olczak, Chief Executive Officer, PMI

Jacek Olczak PMI_Day

Acesta va fi anul în care se vor lua decizii importante cu privire la modul în care vor fi regândite și abordate numeroasele provocări care ne așteaptă în viitor. Și în timp ce răspunsul la cea mai urgentă provocare – pandemia globală COVID-19 – este departe de a fi perfect sau complet, acesta scoate în evidență un potențial imens pentru progres care nu poate fi trecut cu vederea.

O mobilizare remarcabilă în rândul oamenilor de știință, guvernelor, comunității specialiștilor în sănătate publică și companiilor a realizat ceva ce nimeni nu ar fi crezut că este posibil înainte: dezvoltarea și distribuirea de vaccinuri pentru un virus nou descoperit, în mai puțin de un an. 

Cu siguranță, există în continuare probleme importante legate de accesul și distribuția vaccinurilor la nivel global, împreună cu nevoia urgentă de a combate dezinformarea și neîncrederea. Dar acestea nu pot știrbi o realizare extraordinară, care ar trebui să ne aducă aminte cât de departe putem merge atunci când punem știința pe primul loc și când lucrăm cu toții împreună sub presiunea unui obiectiv comun.

Ar putea acest exemplu să inspire o nouă abordare în rezolvarea altor provocări globale? Sper că așa va fi, având în vedere dimensiunea și complexitatea problemelor cu care ne confruntăm. Amploarea acestei provocări a fost confirmată recent într-un sondaj internațional realizat în decembrie 2020 de compania de cercetare Povaddo la cererea Philip Morris International (PMI), sondaj la care au participat 22.500 de persoane. Majoritatea respondenților au spus că doresc ca guvernele să dedice timp și resurse pentru probleme care variază de la îmbunătățirea economiei și asigurarea unei asistențe medicale mai bune pentru toți, până la combaterea schimbărilor climatice și reducerea ratei fumatului.

În ceea ce privește abordarea fumatului, din funcția mea la PMI știu sigur că există oportunități semnificative pentru progres. Ne-am transformat din temelii pentru a construi un viitor fără fum și am înțeles că putem atinge mai repede obiectivul dacă autoritățile de reglementare și comunitatea de specialiști în sănătate publică adopta o abordare mai contemporană și mai orientată spre știință, care încurajează inovația și colaborarea.

Societatea în ansamblul ei nu se așteaptă  la mai puțin. Ultimul sondaj arată că o majoritate semnificativă (73%) dintre respondenți doresc ca guvernele să ia în considerare rolul pe care îl pot avea produsele alternative în construirea unui viitor fără fum în țările lor. În schimb, doar unul din patru respondenți a fost de acord că o reglementare sporită a țigărilor este suficientă pentru a realiza acest lucru. 

Ne-am transformat din temelii pentru a construi un viitor fără fum și am înțeles că putem atinge mai repede obiectivul dacă autoritățile de reglementare și comunitatea de specialiști în sănătate publică adoptă o abordare mai contemporană și mai orientată spre știință, care încurajează inovația și colaborarea.
Jacek Olczak, Chief Executive Officer, Philip Morris International

Inovațiile din știință și tehnologie au făcut ca aceste produse să existe astăzi și ca un viitor fără țigări să fie posibil. Iar noi, ca societate, putem influența viteza cu care acest viitor va deveni realitate.

Pentru PMI, obiectivul, drumul și viteza sunt clare. Am luat decizia de a ne concentra resursele pe dezvoltarea produselor fără fum fundamentate științific și pe comercializarea responsabilă a acestora cu scopul de a înlocui complet țigările cât mai repede – de fapt, credem că, dacă vom avea un cadru de reglementare adecvat și susținere din partea societății civile, acest lucru se poate întâmpla în decurs de 10-15 ani în mai multe țări.

Deoarece este un an în care se vor lua decizii definitorii pentru sănătatea publică, 2021 ar putea defini, de asemenea, viteza cu care vom putea eradica fumatul. La cea de-a 9-a Conferință a Părților din cadrul Convenției Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului, care are loc în noiembrie, guvernele vor avea oportunitatea să evalueze știința din spatele alternativelor fără fum, să examineze faptele și să decidă cum să răspundă cel mai bine la cererea societății pentru o nouă abordare care să le permită bărbaților și femeilor care altfel ar continua să fumeze să facă alegeri mai bune pentru ei înșiși.

Pentru a fi clar, cea mai bună alegere pentru persoanele care fumează este să renunțe complet la țigări și nicotină. Și, desigur, eforturile făcute pentru a proteja minorii de fumat, a preveni inițierea și a promova renunțarea la fumat trebuie să fie în continuare o prioritate. Dar nu le putem refuza acelor adulți care nu renunță oportunitatea de a trece la alternative mai bune.

Dorința societății de a avea o nouă abordare în abordarea fumatului este clară. Există alegeri mai bune pentru oamenii care altfel ar continua să fumeze. Deci, întrebarea crucială care se pune acum este: cât de repede putem transforma această oportunitate de progres în realitate pentru sutele de milioane de fumători adulți din lumea de astăzi? Sunt convins că, pentru a atinge mai repede obiectivul unui viitor fără fum, trebuie să lăsăm știința să conducă și să încurajăm conversațiile transparente bazate pe fapte, care includ toate părțile interesate și care pot contribui la schimbare. Dacă experiența noastră comună din ultimul an ne-a învățat ceva, este că, în fața unei probleme presante, nu există nici timp de pierdut, nici loc pentru ideologii și credințe nefondate.