Nu putem lăsa dezinformarea să stea în calea progresului

08 Apr 2021 · 4 minute
Moira Gilchrist, VP, Strategic & Scientific Communications, PMI

De

Dr. Moira Gilchrist, Vicepreședinte, Comunicare Strategică și Științifică, Philip Morris International

moira

Adesea, ne gândim că informarea înșelătoare și dezinformarea sunt fenomene care prosperă mai ales în mediul online și că avem de-a face cu știri false și teorii ale conspirației rareori în viața reală. Cu toate acestea, dacă ne limităm să le privim doar ca amenințări „digitale”, mă tem că uneori trecem cu vederea consecințele lor mai extinse din lumea reală.

Informațiile înșelătoare sau false, indiferent dacă sunt online sau offline, au un impact real asupra percepțiilor și comportamentelor oamenilor. În cel mai bun caz, lasă publicul confuz. În cel mai rău caz, erodează încrederea publicului în fapte, știință și opinii de specialitate și îl poate determina să facă alegeri mai puțin înțelepte.

Această confuzie și lipsă de încredere în dovezi și informarea bazată pe fapte este, de asemenea, predominantă astăzi în discuțiile referitoare la rolul pe care îl pot juca alternativele fără fum, împreună cu reglementările existente, în abordarea problematicii fumatului.

Ca om de știință care lucrează pentru Philip Morris International, mă confrunt cu acest lucru în mod direct. Știința și tehnologia ne-au permis să dezvoltăm produse fără fum, care — deși nu lipsite de riscuri — sunt o alegere mai bună decât țigările pentru bărbații și femeile care altfel ar continua să fumeze. În cadrul Philip Morris International (PMI), am luat decizia îndrăzneață de a ne concentra resursele asupra acestor produse, cu ambiția de a înlocui complet țigările cât mai curând posibil. 

Poate dezinformarea să conducă la oportunități ratate?

Un volum mare de dovezi științifice arată că produsele fără fum pot fi o alegere mult mai bună pentru fumătorii adulți care altfel ar continua să fumeze; cu toate acestea, există o dezinformare la scară largă  despre aceste produse. Adesea, titluri înșelătoare despre studii de o calitate îndoielnică, efectuate necorespunzător — care se concentrează doar pe dezavantajele potențiale — răspândesc informații greșite cu viteza luminii și nu fac decât să creeze confuzie și îndoială. Rezultatul? Fumătorilor li se refuză accesul la informații corecte și li se limitează în mod serios posibilitatea de a afla despre aceste produse și despre modul în care acestea diferă de țigări.

Aceasta este o oportunitate ratată pentru sănătatea publică. Un nou sondaj internațional, realizat de compania de cercetare Povaddo, la cererea PMI, a dezvăluit că aproximativ 8 din 10 fumători adulți (76%) ar lua în considerare trecerea la produse alternative, cum ar fi produsele din tutun încălzit, dacă ar avea informații clare despre modul în care aceste produse diferă de țigări și despre știința din spatele acestora. Din păcate, aproape jumătate (47%) dintre fumătorii care au văzut, citit sau auzit ceva despre aceste produse în ultimele șase luni, spun că au primit informații contradictorii sau neclare.

Suntem cu toții de acord că cea mai bună alegere pentru persoanele care fumează este să renunțe definitiv la țigări și nicotină. Însă, pentru acei adulți care altfel ar continua să fumeze, este esențial să existe informații de încredere, bazate pe știință, despre alegerile mai bune pe care le pot face pentru ei înșiși. Nu numai că acesta este cel mai bun lucru de făcut, ci este, de asemenea, în concordanță cu așteptările actuale ale sociatății –  lucru reconfirmat de o majoritate semnificativă (77%) dintre respondenții la sondaj, care sunt de acord că adulții care altfel ar continua să fumeze țigări ar trebui să aibă acces la, și informații corecte despre, alternativele fără fum, care, așa cum s-a demonstrat științific, sunt mai bune decât continuarea fumatului.

Gama de alternative fără fum disponibile astăzi ne permite să ne imaginăm un viitor în care țigările nu mai există. Acest lucru se poate realiza. Nu ar trebui să lăsăm confuzia, dezinformarea și lipsa de informații corecte să stea în calea progresului.

Din punctul nostru de vedere, al companiei, facem tot ceea ce ține de noi pentru a fi transparenți într-un mod sistematic. Împărtășim în mod deschis protocoalele și descoperirile noastre științifice, încurajăm verificarea externă și invităm la o conversație bazată pe fapte atât decidenții politici cât și oamenii de știință și comunitatea specialiștilor în sănătate publică.

Cred cu tărie că, în cele din urmă, faptele devin prea greu de ignorat. Dar putem realiza mult mai mult, mult mai repede, dacă depunem un efort conștient pentru a elimina dezinformarea. Dovezile științifice și transparența rămân cele mai puternice instrumente pentru realizarea acestui lucru și permit oamenilor să ia decizii în cunoștință de cauză. Bărbații și femeile care fumează merită tot acest efort.

Distribuie acest articol