Zakonodaja

Zaradi dobro znanih tveganj kajenja so zakonodajni organi za cigarete uvedli več omejitev in višje trošarine, kot veljajo za katerikoli potrošniški izdelek – hkrati pa ostajajo cigarete odraslim še naprej na voljo.
market-pages-light-regulation-article

Zdravorazumski pristop

Nobenega dvoma ni, da morajo za tobačne izdelke  veljati strogi predpisi in njihovo izvrševanje. Zabeleženi podatki kažejo, da spoštujemo vladne organe in njihovo vodilno vlogo pri varovanju javnega zdravja.

Občasno smo silovito nasprotovali predpisom, kot so tisti, ki zahtevajo umik blagovne znamke z naših cigaretnih zavojčkov in tisti, ki kupce silijo k izbiri med izdelki, ki se po videzu skoraj ne razlikujejo. Še zmeraj smo prepričani, da so z uvedbo enotne embalaže odrasli kadilci neustrezno obravnavani kot nesposobni za sprejemanje lastnih odločitev. Prav tako se ne strinjamo, da je prepoved cigaret smiselna rešitev za kadilce ali družbo na splošno.

Ob uvedenih obsežnih zahtevah za nadzor skorajda vseh vidikov poslovanja s cigaretami se postavlja vprašanje: kakšen je načrt za obravnavo potreb več kot ene milijarde ljudi, ki še vedno kadi?

Po našem mnenju se odgovor skriva v inovacijah – na področju izdelkov in politik. Zaradi  oblikovanja brezdimne prihodnosti se naše prednostne naloge spreminjajo. Tehnologije, ki smo jih razvili mi in drugi, lahko trg s tobačnimi in nikotinskimi izdelki popeljejo v prihodnost, v kateri bodo manj škodljive, vendar zadovoljujoče, brezdimne alternative nadomestile cigarete. Iz tega vidika je lahko razumna regulacija brezdimnih izdelkov, ki temelji na presoji tveganja, skupaj z nadaljnjimi omejitvami v zvezi s cigaretami v pomoč pri učinkovitejšem in hitrejšem spopadanju s škodljivimi posledicami kajenja v primerjavi z uvedbo enotne embalaže in drugih običajnih zakonodajnih ukrepov.

Naj povemo jasno – predpisi morajo še naprej ljudi odvračati od tega, da začnejo kaditi, in jih spodbujati k opustitvi kajenja. Obenem pa je jasno, da bodo milijoni moških in žensk še naprej kadili, zato bi morali imeti možnost prehoda na boljše alternative.

 

Delite to zgodbo