Prelomni izdelki za kadilce

PMI scientist Cube highlight crop

Ustvarjanje manj škodljivih alternativ cigaretam

Cigaretni dim vsebuje nikotin, ki je naravna sestavina tobaka, in številne škodljive kemične snovi. Ti toksini – in ne nikotin – so poglavitni povzročitelji bolezni, povezanih s kajenjem. Razvijamo alternativne izdelke cigaretam, ki vsebujejo nikotin in obstoječim kadilcem nudijo zadovoljujoč okus, toda brez dima.

Pri tem se osredotočamo na dva načina, pri obeh pa odpravljamo gorenje (zgorevanje) tobaka. Pri prvem načinu se segreva tobak, pri čemer nastaja aromatična para, ki vsebuje nikotin, koncentracije škodljivih kemičnih snovi v pari pa so bistveno manjše. Pri drugem načinu, ki ne vključuje uporabe tobaka, nastaja para, ki vsebuje nikotin. To pa je šele začetek.

Izdelki s tobakom za segrevanje

Na podlagi intenzivnih raziskav in razvoja nam je uspelo ustvariti dva prelomna izdelka s tobakom za segrevanje: IQOS in TEEPS. Za vsakega od njiju je značilen svojevrsten način segrevanja tobaka.

Dovršena elektronika izdelka IQOS omogoča segrevanje posebej pripravljenega in zmešanega tobaka na temperaturo malo manj kot 350 °C, pri čemer ne prihaja do zgorevanja, plamena, pepela ali dima. Na ta način nastaja aromatična para, ki vsebuje nikotin in ki nudi pristen okus segretega tobaka. Ker gorenje ni prisotno, so v primerjavi s cigaretnim dimom koncentracije škodljivih kemičnih snovi znatno manjše. Zaradi tega je brezdimni izdelek IQOS za kadilce izjemno privlačen izdelek, h kateremu so se preusmerili že milijoni.

IQOS sistem za segrevanje tobaka je na voljo v dveh različicah. Prvo sestavljajo trije glavni  sestavni deli, in sicer paličica s tobakom za segrevanje (imenovana HEETS ali Heatsticks), IQOS držalo in žepni polnilnik. Pri drugi različici pa sta držalo in žepni polnilnik združena v eno enoto, ki omogoča več zaporednih uporab.

Obe različici delujeta na enak način: uporabnik vstavi paličico s tobakom za segrevanje v držalo, kjer ga segreje elektronska konica grelca. Uporabnik nato povleče paličico s tobakom za segrevanje. Ko konča, paličico s tobakom za segrevanje izvleče iz držala, nato pa jo lahko varno zavrže v koš za smeti. Po potrebi uporabnik napolni držalo, tako da ga vstavi v žepni polnilnik.

Podobno kot IQOS tudi TEEPS segreje tobak, pri čemer se sprosti njegov pristen okus. Toda TEEPS za izločanje arom in nikotina iz tobačnih listov uporablja drugačen grelni vir: segreva se ogljik, izdelek pa je na videz in otip podoben cigareti, ki pa to ni. Uporabnik prižge grelni vir iz ogljika na konici izdelka TEEPS. Toplota nato preide v edinstveno obdelan tobačni vstavek. Uporabnik uporablja izdelek TEEPS tako, da vdihuje aromatično paro, ki vsebuje nikotin, dokler ni izkušnja pri koncu. Patentirana zasnova izdelka TEEPS preprečuje gorenje tobaka.

Izdelki brez tobaka

Razvijamo tudi dve platformi izdelkov, ki vsebujejo nikotin, tobaka pa ne. Pri obeh se uporablja nikotin, pridobljen iz tobačnih listov. Za te izdelke brez tobaka sta značilna dva izrazito svojevrstna načina ustvarjanja pare, ki vsebuje nikotin.

Pri prvi platformi izdelkov električni grelnik segreva e-tekočino, ki vsebuje nikotin in arome, pri tem pa nastaja e-para. Ta platforma vključuje e-cigarete, npr. Vivid Nicocig, ki so na voljo v Veliki Britaniji. Sem spada tudi MESH, ki je naš izdelek na osnovi e-pare naslednje generacije.

Pri tehnologiji segrevanja IQOS MESH se za segrevanje predhodno napolnjenega in zatesnjenega nastavka s polnilom (imenovanim VEEV), ki vsebuje nikotin in arome, ter ustvarjanje pare uporablja kovinska mrežica z luknjicami. V vsakem VEEV nastavku s polnilom se nahaja novi MESH grelnik, zato ga ni treba ročno zamenjati.

IQOS MESH se poleg tega ponaša s funkcijo gretja, ki se aktivira, ko uporabnik vdihne, in s sistemom za zaznavanje nizke ravni e-tekočine, ki zagotavlja stalno razpoložljivost in kakovost ustvarjene ter vdihnjene pare.

Drugo platformo izdelkov razvijamo na podlagi tehnologije, ki smo jo pridobili leta 2011. V nasprotju z e-cigareto gre pri izdelku STEEM za ustvarjanje pare, ki vsebuje nikotin v obliki nikotinske soli.

Ko uporabnik povleče ustnik, zaradi kemijske reakcije med nikotinom (šibko bazo) in šibko organsko kislino nastaja para, ki vsebuje nikotinsko sol. Posledično lahko nastale drobne delce nikotinske soli, topljive v vodi, uporabnik zlahka vdihne.

Delite to zgodbo