16-07-27_pmi_day-3-6935
Znanost in inovacije

Prelomni izdelki za kadilce

Ustvarjanje manj škodljivih alternativ cigaretam

 

Cigaretni dim vsebuje nikotin, ki je naravna sestavina tobaka, in številne škodljive kemične snovi. Ti toksini – in ne nikotin – so poglavitni povzročitelji bolezni, povezanih s kajenjem. Razvijamo alternativne izdelke cigaretam, ki vsebujejo nikotin in obstoječim kadilcem nudijo zadovoljujoč okus, toda brez dima.

Pri tem se osredotočamo na dva načina, pri obeh pa odpravljamo gorenje (zgorevanje) tobaka. Pri prvem načinu se segreva tobak, pri čemer nastaja aromatična para, ki vsebuje nikotin, koncentracije škodljivih kemičnih snovi v pari pa so bistveno manjše. Pri drugem načinu, ki ne vključuje uporabe tobaka, nastaja para, ki vsebuje nikotin. To pa je šele začetek.

Holding an iQOS

Izdelki s tobakom za segrevanje

Na podlagi intenzivnih raziskav in razvoja nam je uspelo ustvariti dva prelomna izdelka s tobakom za segrevanje: IQOS in TEEPS. Za vsakega od njiju je značilen svojevrsten način segrevanja tobaka.

Dovršena elektronika izdelka IQOS omogoča segrevanje posebej pripravljenega in zmešanega tobaka na temperaturo malo manj kot 350 °C, pri čemer ne prihaja do zgorevanja, plamena, pepela ali dima. Na ta način nastaja aromatična para, ki vsebuje nikotin in ki nudi pristen okus segretega tobaka. Ker gorenje ni prisotno, so v primerjavi s cigaretnim dimom koncentracije škodljivih kemičnih snovi znatno manjše. Zaradi tega je brezdimni izdelek IQOS za kadilce izjemno privlačen izdelek, h kateremu so se preusmerili že milijoni.

Sistem segrevanja deluje na osnovi treh glavnih sestavnih delov: paličice s tobakom za segrevanje (imenovane HEETS ali HeatSticks), IQOS držala in polnilnika. Paličico s tobakom za segrevanje uporabnik preprosto vstavi v držalo, kjer jo segreje elektronska grelna konica. Uporabnik nato povleče paličico s tobakom za segrevanje. Ko konča, paličico izvleče iz držala, nato pa jo lahko varno zavrže v koš za smeti. Po potrebi uporabnik napolni držalo, tako da ga vstavi v polnilnik.

Platform 2: TEEPS

Podobno kot IQOS tudi TEEPS segreje tobak, tako da se sprosti njegov pristen okus. Toda TEEPS za izločanje arom in nikotina iz listov tobaka uporablja drugačen grelni vir: segreva se ogljik, izdelek pa je na videz in otip podoben cigareti, ampak to ni. Uporabnik prižge grelni vir iz ogljika na konici izdelka TEEPS. Toplota nato preide v edinstveno obdelan tobačni vstavek. Uporabnik uporablja izdelek TEEPS tako, da vdihuje aromatično paro, ki vsebuje nikotin, dokler ni izkušnja pri koncu. Patentirana zasnova izdelka TEEPS preprečuje gorenje tobaka.

Izdelki brez tobaka

Razvijamo tudi dve platformi izdelkov, ki vsebujejo nikotin, tobaka pa ne. Pri obeh se uporablja nikotin, pridobljen iz listov tobaka. Za te izdelke brez tobaka sta značilna dva izrazito svojevrstna načina ustvarjanja pare, ki vsebuje nikotin.

Pri prvi platformi izdelkov električni grelnik segreva e-tekočino, ki vsebuje nikotin in arome, pri tem pa nastaja e-para. Ta program vključuje e-cigarete, kot so Nicocig in Vivid, na voljo v Veliki Britaniji, ter Solaris, na voljo v Španiji in Izraelu. Sem spada tudi MESH, ki je naš izdelek na osnovi e-pare naslednje generacije.

Pri grelni tehnologiji izdelka MESH se za segrevanje predhodno napolnjenega in zatesnjenega vložka z e-tekočino, ki vsebuje nikotin in arome, ter ustvarjanje pare uporablja kovinska mrežica z luknjicami. MESH sproži segrevanje, ko uporabnik povleče, in se ponaša s sistemom za zaznavanje nizke ravni e-tekočine, ki zagotavlja stalno razpoložljivost in kakovost ustvarjene ter vdihnjene pare. S temi izboljšavami smo se odzvali na pomisleke odraslih uporabnikov v zvezi s kakovostjo, varnostjo, stalno razpoložljivostjo in izvorom. Novembra 2016 smo po mestih v Veliki Britaniji poskusno lansirali izdelek MESH, ki ponuja štiri nove arome e-tekočine.

Drugo platformo izdelkov razvijamo na podlagi tehnologije, ki smo jo pridobili leta 2011. Izdelki v tej kategoriji posnemajo občutek in ritual kajenja, vendar ne vključujejo tobaka in gorenja. V nasprotju z e-cigareto gre pri izdelku STEEM  za ustvarjanje pare, ki vsebuje nikotin v obliki nikotinske soli. Ko uporabnik povleče ustnik, pri kemijski reakciji med nikotinom (šibko bazo) in šibko organsko kislino nastaja para, ki vsebuje nikotinsko sol.

Delite to zgodbo