Ustvarjanje boljših alternativ

marketsite scientist with IQOS banner

Zdravorazumski pristop k javnemu zdravju

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije bo leta 2025 na svetu več kot milijarda kadilcev.1 Zaradi tako velikega števila ljudi, ki se odločajo za kajenje, je smiselno, da bi imeli na voljo manj škodljive alternative cigaretam.

V razvoj boljših alternativ za kadilce vlagamo človeške vire, sredstva, čas in denar. Naše načrtovane inovacije vključujejo štiri platforme izdelkov, ki lahko izpolnijo različne želje odraslih kadilcev in jim pomagajo pri preusmeritvi k alternativam. 

Pri uresničevanju naše vizije na področju izdelkov z znižanim tveganjem si prizadevamo tudi za uvedbo ukrepov, ki bi omogočili čim hitrejšo preusmeritev velikega obsega. Znatne koristi za javno zdravje lahko dosežemo le, če se k manj škodljivih alternativam preusmeri veliko število odraslih kadilcev. Prepričani smo, da je s pravo kombinacijo vladnega vodstva in komercialnih pobud mogoče močno pospešiti prizadevanja za zmanjšanje zdravstvenega bremena kajenja.

Problem gorenja

Osnovni ritual kajenja je preprost: kadilec prižge cigareto in skoznjo vleče zrak tolikokrat, dokler listi tobaka in papir popolnoma ne zgorijo. Pri tem nastaja kompleksna mešanica, ki ji pravimo dim. Cigaretni dim vsebuje arome iz mešanice tobaka in nikotin, ki je naravno prisoten v listih tobaka. To so elementi, ki kadilcu užitek, ko kadi. Toda pri tem gorenju nastaja tudi več kot 6,000 kemičnih snovi, od katerih so za okrog 1 % ugotovili, da povzročajo ali morebiti povzročajo bolezni, povezane s kajenjem, kot so pljučni rak, bolezen srca in ožilja ter emfizem.

Na podlagi dolgoletnih raziskav in razvoja smo ustvarili novo platformo prelomnih izdelkov, ki ne delujejo na osnovi gorenja in zato ne proizvajajo dima. Namesto tega smo razvili več načinov za ustvarjanje aromatične pare z nikotinom, ki jo uporabnik lahko vdihuje in ki ima znatno nižje koncentracije škodljivih kemičnih snovi kot cigarete.

Naši izdelki s tobakom za segrevanje tobaka delujejo na osnovi segrevanja, in ne gorenja, pri tem pa se tobak segreje ravno dovolj, da izloči nikotin in arome v pari. V naših izdelkih brez tobaka pa se uporablja tekoči nikotin, pridobljen iz listov tobaka, posamezni izdelek pa na izrazito svojevrsten način ustvarja aromatično paro, ki vsebuje nikotin. Vsi ti prelomni izdelki sicer niso brez tveganja, vendar pomenijo boljšo alternativo kajenju – najboljše pa je, da kajenje opustite ali da sploh ne začnete kaditi.

Vloga nikotina

Nikotin povzroča zasvojenost in je lahko zelo toksičen pri zaužitju ali absorpciji v velikih odmerkih (kakršnih ne najdemo pri kajenju ali vdihavanju pare), pri uporabniku pa lahko povzroči tudi zvišan srčni utrip in krvni tlak. Toda v nasprotju s splošnim prepričanjem nikotin ni tisti, zaradi katerega je kajenje cigaret škodljivo. Primarni vzrok bolezni, povezanih s kajenjem, so toksini in rakotvorne snovi v tobačnem dimu. Nikotin pa je eden od razlogov, da ljudje kadijo, poleg okusa in rituala. Če želimo, da kadilci preidejo na manj škodljive alternative, morajo ti izdelki vsebovati nikotin. Ravno zato namenjamo največ pozornosti razvoju izdelkov, ki ustvarjajo aromatično paro, ki vsebuje nikotin – koncentracije škodljivih kemičnih snovi pa so veliko nižje, kot jih najdemo v cigaretnem dimu.

Ti izdelki sicer pomenijo boljše alternative kajenju, vendar je za vaše zdravje najbolje, da kajenje opustite ali da sploh ne začnete kaditi. Določene osebe – vključno z nosečnicami ali doječimi materami in srčnimi bolniki ter osebami s srčno boleznijo, močno povišanim krvnim tlakom ali sladkorno boleznijo – ne smejo uporabljati izdelkov, ki vsebujejo nikotin. Mladoletniki ne smejo uporabljati tobačnih izdelkov ali izdelkov, ki vsebujejo nikotin, ali imeti dostopa do njih.

Zahteva po manj škodljivih alternativah

Odrasli kadilci po vsem svetu iščejo boljše alternative cigaretam, pri tem pa imajo različne želje glede rituala, okusa in izkušnje.

Številni uporabniki poznajo e-cigarete, ki so na trgu na voljo že nekaj let. Trenutna generacija teh izdelkov sicer ne izpolnjuje potreb vseh kadilcev, vendar je požela precejšen uspeh. Naš prodajni asortiman že vključuje e-cigarete, vlagamo pa tudi sredstva za izboljšanje te tehnologije.

Veliko si obetamo tudi od izdelkov s tobakom za segrevanje. V ključnih mestih po vsem svetu smo v tej kategoriji lansirali sistem za segrevanje tobaka IQOS. Milijoni odraslih kadilcev so se že preusmerili k uporabi sistema IQOS, izdelek pa bomo ponudili tudi drugje po svetu.

Prepričani smo, da lahko s ponudbo raznolikega nabora potencialno manj škodljivih izdelkov omogočimo hitrejšo preusmeritev še večjega števila kadilcev k alternativam in okrepimo prisotnost podjetja v okviru te kategorije, obenem pa pozitivno vplivamo na javno zdravje.

1Bilano V, Gilmour S, Moffiet T, d'Espaignet ET, Stevens GA, Commar A, Tuyl F, Hudson I, Shibuya K. (2015) Global trends and projections for tobacco use, 1990–2025: an analysis of smoking indicators from the WHO Comprehensive Information Systems for Tobacco Control. Lancet 385:966-76.

Delite to zgodbo